בדרך לרישיון: הכול על בדיקת אופטומטריסט להוצאת טופס ירוק

בכדי לנהוג דרוש רישיון נהיגה. אך המדינה צריכה גם להבטיח שלנהג יש ראייה טובה מספיק. לשם כך מבוצעת למבקשי רישיון נהיגה בדיקה מיוחדת אצל אופטומטריסט. מה בדיקה זו כוללת? מה עוד חשוב לדעת לגביה? וכיצד מתחבר לכך "הטופס הירוק"?

הטופס הירוק – הכל מתחיל מבירוקרטיה

במשך שנים, תהליך של הוצאת רישיון נהיגה התחיל עם אלמנט בירוקרטי שידוע בשם "הטופס הירוק". זה היה טופס פיזי בצבע ירוק, אשר ליווה את מבקשי הרישיון לאורך כל תהליך הוצאתו. גם כיום, עם הטופס הירוק תוכלו לגשת למבחן תאוריה, אך הטופס עצמו הוא כבר לא טופס פיזי. במקום זאת, הוא זמין כטופס מקוון באתר הממשלתי המתאים. נדגיש, כי ניתן לגשת למבחן תאוריה רק לאחר שלב "הטופס הירוק” וכאשר כל מה שקשור בו נמצא תקין על ידי הרשויות. כולל בדיקת הראייה שלכם.

בקונטקסט הבריאותי

בדיקת ראייה עבור הוצאת רישיון נהיגה, היא חלק מהצורך הכללי לוודא שהנהגים כשירים מבחינה בריאותית לנהוג. יותר מכך – שהם מסוגלים לעשות זאת באופן בטוח, מכל הבחינות החשובות. כחלק מכך, נדרשים כיום למלא "הצהרה בדבר מצבו הרפואי של מבקש רישיון נהיגה". בהתאם למצבכם הרפואי, ייתכן שתתבקשו לצרף לבקשת הרישיון מסמכים רפואיים מסוגים שונים. במקרים אחרים, נדרשת בדיקה של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד), שתוקף תוצאותיה הוא ל-5 שנים. מגוון מצבים רפואיים עשויים להיות רלוונטיים לכשירות הנהיגה, כולל ליקויי שמיעה, מחלות לב, מגבלות במערכת העצבים ובמערכת העצמות. נהגים מעל גיל 65 מחויבים בביצוע בדיקות ראייה חוזרות, אך לא לפני כן. לכן, בדיקת הראייה שלקראת קבלת רישיון הנהיגה, חשובה למדי. במה היא מתבטאת?

 

 

לראות היטב מרחוק

באופן בסיסי, נהגים נדרשים לראייה תקינה, עם יכולת טובה מספיק של קריאת שלטים מרחוק. כמובן, לא מדובר רק על שלטים, אם כי הם אלמנט בולט במיוחד בנהיגה, שמאתגר את העיניים. רף הדרישות מבחינה זו עולה בהתאם לרישיון, למשל כאשר מדובר בנהגים מקצועיים מסוג נהגי רכב ציבורי. לגבי נהגים ברכב פרטי, דרושה חדות ראייה של 6:12 לכל הפחות, בעין אחת לפחות. מלבד היכולת להתמקד ולקרוא מרחוק, בדיקת ראייה בודקת גם שדה ראייה ושאין מצב של ראייה כפולה.

מי בודק?

בדיקות עיניים עבור רישיון נהיגה מבוצעות רק על ידי אופטומטריסטים מורשים, אשר גם מוסמכים ספציפית לביצוע בדיקה זו. לעתים, יש מי שמורשים לבצע בדיקות כאלה גם בחנויות אופטיקה ובתחנות צילום לרישיון נהיגה. בכל מקרה, הבדיקה מתבצעת על פי כללים קבועים, ידועים ומוגדרים היטב, שמספקים תוצאות חד משמעיות. כפי שהזכרנו קודם – זה יכול להיות למשל תוצאה של 6:12 או, במקרה של ראייה מצוינת, תוצאה של 6:6. אם מסתבר שהראייה חלשה מדי לנהיגה, ייקבע שדרושים משקפיים. במקרה כזה, זו הופכת להיות חובה לגבי אותם נהגים ולא המלצה – הם לא יורשו לנהוג ללא משקפיים. גם רישיון הנהיגה יציין שדרושים משקפיים, אלא אם תעברו ניתוח לתיקון ראייה ותגישו בקשה להסרת המגבלה הזאת. יש הבדל אגב, בין משקפיים ליום יום לראייה ולקריאה, לבין משקפיים לנהיגה. מי שכבר משתמשים במשקפיים, מתבקשים להגיע איתם לבדיקת הראייה עבור הרישיון. בדיקת הראייה מתבצעת בתשלום וניתן לקבל את תוצאותיה במקום. זו היא גם בדיקה מהירה למדי – כעשר דקות או רבע שעה.

לסיכום

כיום, הטופס הירוק הוא החלק הקל והמהיר בתהליך הוצאת רישיון. משמעותית יותר בדיקת הראייה, אם כי כפי שהבנתם, גם היא לא מסובכת מדי. עם משקפיים או בלי, העיקר שננהג באופן בטוח ועל פי החוק.

נגישות