ליחה: הכול על התופעה – ודרכי ההתמודדות

ליחה, כולנו סובלים ממנה ברמה כזאת או אחרת ויש את מי שהיא ממש גורמת לו לירידה באיכות החיים. אבל לפני שנפטרים מהנוזל המעיק הזה – כדאי לדעת שיש לו תפקיד חשוב משום שמדובר בנוזל שנמצא במערכות כלי הנשימה כמו בגרון, באף ובסמפונות ותפקידו ללכוד רעלים, חיידקים ווירוסים ולהוציא אותם החוצה דרך נוזל, עיטוש או שיעול. הצטברות ליחה היא הצטברות של ריריות שמגנות על הגוף מפני פולשים זרים.

ובכול זאת, עודף ליחה אינו בריא ואינו נוח ויכול להיווצר בשל אלרגיות, עישון, תזונה לא מאוזנת, בעיות במערכת העיכול כמו ריפלוקס, מחלות כמו צינון או שפעת ושאר סיבות. לכן חשוב לדעת כיצד מצמצמים את כמות הנוזל הזה בגוף. צריכת ניקוטין למשל, תעורר כימיקלים בשם פורמאלדהיד ואקרוליין אשר גורמים לליחה מוגברת ומונעים דילול של הריריות.

סוגים שונים של ליחה

כפי שהזכרנו, הנוזל הזה בריא לנו במידה משום שהוא נושא החוצה תאים דלקתיים, מוגלות, תאים מתים ושאר חיידקים וזיהומים שחייבים לצאת המגוף. בגוף יש סוגים שונים של ליחה כמו שקופה ולבנה שנחשבת תקינה, יש ליחה צהבהבה שמתריעה על דלקות, ליחה ירוקה עד חומה שמצביעה על זיהומים ותמצאו אותה בקרב מעשנים כבדים, יש מקרי קיצון של נוזל אדום כמו בשיעולים ובעת מחלות כמו שחפת או גידולים בריאות ושאר מחלות. בכול מקרה, כדאי תמיד לגשת לאבחון אצל רופא המשפחה אם צבע הנוזל נראה לא נורמטיבי. מי שיסבול מהדבר יגלה כי הוא לעיתים מלווה בשיעולים, עלייה בחום הגוף חרחורים וקשיי נשימה.

אז בואו נדבר ישירות: מה עושים עם זה?

בתחילה חשוב לגשת לאבחון ולהבין ממה נובעת הליחה. לדוגמא: אם מדובר בנוזל חום בשל עישון כדאי להפחית ולהפסיק את כמות הסיגריות שאתם צורכים ביום. במקרים אחרים של הצטברות נוזל שקוף ומעיק לעיתים תכופות, כדאי לשים לב לכמה טיפים להתמודדות עם המצב הזה:

תזונה נכונה

האוכל שאנחנו אוכלים משפיע מאד על הנוזלים בגוף שלנו. מזונות כמו סוכר לבן, קמח לבן, בוטנים ובננות, בשר אדום וחלב פרה: יגרמו ליותר ליחה. הקפידו לשמור על תזונה נכונה ונסו למצוא חלפים למוצרים האלה כמו קמח כוסמין במקום קמח לבן, או חלב עיזים במקום חלב פרה ובשר רזה או דגים במקום בשר שמן.

ליחה: הכול על התופעה - ודרכי ההתמודדות

נוזלים

הקפדה על שתיית מים ובעיקר מים עם לימון תעזור להפחית נוזלים לא בריאים בגוף. המים ינקו את מערכות הגוף והנשימה. הוסיפו למים חתיכות ג'ינג'ר טרי או עשבי תיבול כמו מרווה ומנטה שיפחיתו ליחה. את כל העלים האלה ואת הג'ינג'ר אפשר לצרוך גם בכוס תה חמימה.

שינה בזווית נכונה

כאשר אנו ישנים במנח נמוך מידי: יותר ליחה תחדור אל הסמפונות. אם אתם סובלים מליחה נסו להגביה את הכרית שלכם באמצעות כרית נוספות או סדין מגולגל. גם שינה עם מכשיר אדים יכולה לעזור במצב כזה, משום שמכשיר אדים שומר על לחות תקינה בדרכי הנשימה.

ביצוע בדיקות ואבחונים

אם הליחה עדיין מעיקה עליכם, בצעו בדיקות ואבחונים אצל רופא המשפחה שיפנה אתכם לסריקות חזה בדיקות CT וצילום אף ושאר אבחונים שיכולים לזהות בעיה ולטפל בה. טפלו במצב כדי למנוע סיבוכים כמו דלקות, קשיי נשימה, הפרעות שינה בצקות בריאות וזיהומים. כך תוכלו לשפר משמעותית את איכות החיים שלכם.

נגישות