מה זה היפוכונדריה – והאם יש לכך טיפול?

זה נכון שאנו כבני אדם מתמודדים על לא מעט בעיות פיזיות, בעיקר כאשר אנו מתבגרים או מנהלים אורח חיים לא בריא. גם מגפות כמו קורונה אינן תורמות להרגשת בטחון ויש מי שהמגפה היוותה עבורו מקור נוסף לדאגות בנוגע לבריאות.

אבל דאגה כפייתית לגבי המצב הגופני ידועה כהיפוכונדריה, ומדובר בהפרעה שקורית בעיקר כאשר לא באמת חולים אבל דואגים בכפייתיות לגבי הבריאות. ההפרעה יכולה להוביל לסטרס, דיכאון, חרדות ולירידה באיכות החיים. מי שסובל מהמצב יפריז בפירוש מצבים בריאותיים שהוא חווה ויסבול מלחץ וקשיים בחיי היום יום.

מה זה היפוכונדריה?

מדובר למעשה בדאגנות כפייתית וממושכת בעיקרה פחד ממחלות סופניות או קשות – מה שגורם לקושי בתפקוד יום יומי. אדם שסובל מהתופעה יפרש בצורה מוגזמת עייפות או כאב ראש ואפילו כאב בטן קל כמחלה סופנית וידרוש מספר רב וחוזר של בדיקות ואבחונים. מי שבטוח כי הוא חולה במחלה שאינה קיימת, באמת מאמין בכך, ומדובר בהפרעה פסיכיאטרית של ממש. היפוכונדריה היא בעיה אמיתית הקשורה להפרעות נוספות, לכן חשוב לא להקל בה ראש. כדי להבין יותר יש מאמר שמדבר על התופעה בהרחבה, בו אפשר לעיין.

אז מה התסמינים של היפוכונדריה וכיצד מתמודדים?

היפוכונדריה היא הפרעה נפשית מעיקה שגורמת למי שסובל ממנה יותר מידי דאגות וחרדות ואף אמונה אמיתית כי קיימת לו סכנה בריאותית ממשית שיכולה להוביל אפילו למוות, למרות שבדרך כלל לא כך הדברים.

אנשים שסובלים מהתופעה ידרשו לראות רופא וצוות רפואי פעמים רבות, הם ירגישו ואף יאמרו תכופות שהם הולכים למות או גוססים, הם מפחדים מהמוות וחושבים עליו בפחד רב לעיתים תכופות וכתוצאה מכך מעוניינים להגיע לכל הבדיקות האפשריות ולכל האבחונים האפשריים ולקחת את כמה שיותר תרופות. מצב זה מפריע מאד לנהל חיים נורמטיביים ולתפקד באופן יעיל בחיי היום יום.

מה זה היפוכונדריה - והאם יש לכך טיפול?

מהם תסמינים של היפוכונדריה?

יש כמה תסמינים של הבעיה, כגון:

  • חיפוש מתמיד אחר מחלות קשות ועיסוק אובססיבי במחלות שאינן באמת קיימות
  • עיסוק אובססיבי בגוף, בטיפול בו ולקיחת תרופות
  • רצון להגיע לכמה שיותר אבחנות ואבחונים, בדיקות וצילומים כאשר אין צורך בכך
  • נטילת תרופות במרשם ולא במרשם ללא צורך
  • בטחון במחלה שאינה קיימת וחיפוש אחר הוכחות למחלות שלא קיימות, כמו גם חיפושים אובססיביים אודות המצב הרפואי המדומה ודאגה לקרובים ובריאותם באופן כפייתי.
  • פירוש כאב ראש כמחלה סופנית כמו סרטן המוח ופירוש כאב קל בחזה או התכווצות שרירים כהתקף לב וכולי.

אז כיצד מטפלים?

היפוכונדרים הם אנשים שסובלים בעיקר מהפרעות פסיכיאטריות וזקוקים לטיפול התנהגותי קוגניטיבי. בתחילה דרוש אבחון של פסיכיאטר שיוכל להבין האם מדובר בהפרעה עליה מדובר. אנשים שסובלים מהמצב עלולים לסבול גם מדיכאון והפרעות קשב וריכוז, מחרדות קשות ושאר הפרעות, מה שדורש אבחון פסיכיאטרי מקצועי.

ובכול זאת חשוב לבצע בדיקות לכל התלונות של המטופל (במידה ולא נבדק בעבר) כדי לשלול בעיות ומחלות מהן הוא פוחד. תוצאות של בדיקות יכולות להרגיע את המטופלים או את ההיפוכונדריה לזמן קצר, אך מדובר בהפרעה של חרדות ופחדים כפייתיים, לכן לרוב ימשיך האדם שסובל מההפרעה לעסוק במחלות בהן באופן אובססיבי.

הטיפול הנבחר בדרך כלל להתמודדות על היפוכונדריה הוא טיפול פסיכולוגי בחרדת בריאות ובחרדות נוספות כמו גם טיפול בדיכאון על ידי טיפולים התנהגותיים קוגניטיביים והעזרות בתרופות פסיכיאטריות בעת הצורך. המטרה: להחזיר את מי שסובל מהיפוכונדריה לחיים נורמטיביים ומתפקדים ובכך לעזור לו להעלות את איכות חייו מבלי לעסוק במחלות שאינן קיימות באופן אובססיבי.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות