צהבת ילודים: למה זה קורה – ואיך מטפלים בה?

צהבת ילודים

צהבת יילודים נחשבת כתופעה מאוד נפוצה. היא שכיחה אצל 40% מסך התינוקות, כאשר השכיחות עולה אצל תינוקות שנולדו לפני שבוע 37. אין מדובר בתופעה מדבקת, ולרוב גם לא בתופעה מסוכנת. התסמינים נוהגים להופיע ביום השני או השלישי לאחר הלידה. מדובר בגוון עור צהבהב שעשוי לבוא לידי ביטוי גם בחלק הלבן של העיניים. מוזמנים לגלות מה עומד מאחורי התופעה, מהן דרכי הטיפול ומהן המשמעויות הנלוות.

הקשר של תפקוד הכבד וסוג הדם

בדרך כלל מי שיש לו צהבת יילודים אלו תינוקות שסוג הדם שלהם הואA  או B, או תינוקות שסוג הדם של האימהות שלהם הוא O. נוסף לכך, גם תינוקות שרגישים לפול, או שנולדו באמצעות לידה מכשירנית עשויים להתגלות כבעלי צהבת יילודים. מהי התופעה ומדוע היא נגרמת? ובכן מאמר מקיף על התופעה השכיחה תמצאו כאן, אך באופן כללי נציין שהצבע הצהוב נגרם מפיגמנט שמצוי בכיס המרה, תוצר של כדוריות דם שמתפרקות. מצב זה רגיל ומתקיים אצל כולנו, אך כאשר מדובר בתינוקות התרחיש מעט שונה. תינוקות נולדים עם כמות יחסית גדולה של כדוריות דם, עובדה שמעמיסה על הכבד, הכבד שבגיל כמה ימים עדיין לא מתפקד בשיאו.

 דרכי טיפול

באופן כללי כבד של תינוק יידע להתמודד גם עם האתגר הנוכחי, עם כמות גדולה של הבילירובין שמצוי בדם. עם זאת, לעיתים נדרש להגיש סיוע, ופה נהוג להיעזר בטיפול פוטו תרפיה. הטיפול מושתת על גל אור שמרפא את הבילירובין שמופרש באופן טבעי מהגוף. לאחר שתוצאות הטיפול מצביעות על שיפור משמעותי, הטיפול יופסק, אך עדיין יש צורך לקיים מעקב. כמו כן, במקרים מאוד קיצוניים יידרש טיפול משלים (למשל מתן נוגדנים).

בודקים ערכים באמצעות בדיקת דם

יש מקרים שבהם התופעה ברורה. עורו של התינוק צהוב באופן מחשיד, אך יש מקרים שללא בדיקה לא ניתן לקבוע. מדובר בבדיקת דם שגרתית שנלקחת מאזור העקב ושמטרתה לבדוק את ערכי הבילירובין. כפי שציינו עוד בהתחלה, צהבת יילודים אינה מסוכנת, אך במקרים נדירים עלולה להוביל לנזק מוחי, משמע הבדיקה הכרחית. כמו כן, יש מקרים שהמדדים יימצאו כגבוליים, כך שהרופא ישחרר הביתה, אך במקביל יבקש להיות במעקב (לבוא לביקורת – לבית היולדות או לטיפת החלב). ההמלצה היא לוודא שהאחות שאליה מגיעים בקיאה בבדיקת הדם, כך שהיא תבוצע באופן מהיר ונטול אי נוחות ככול הניתן.

תוספת תמ"ל להנקה

רבים מהתינוקות ניזונים רק מהנקה. בדרך כלל מדובר במצב מבורך, אך במקרה זה הנקה מלאה עשויה להיות בעייתית. הרעיון הוא שהתינוק יאכל כמה שהוא רוצה, כך שהצהבת תצא יותר מהר מהמערכת. עם זאת, כאשר מדובר בהנקה שמתבצעת בימים הראשונים שלאחר הלידה, היא עשויה שלא להספיק. אי לכך ההמלצה לשלב תמ"ל ע"פ התאמה ועצה של איש מקצוע. בכול מקרה יש לשים לב שהתינוק אוכל מספיק, אם כי כמובן שאין להעמיס עליו. אם לא בטוחים, ובימים שלאחר הלידה תחושת ספק היא חלק מהמשוואה, מוטב להתייעץ עם אחות טיפת חלב.

מתי יש לחכות עם הברית מילה?

נהוג לעשות ברית מילה כשבוע מתאריך הלידה, אך כאשר יש צהבת יילודים במשוואה, חשוב להשיג אישור של רופא ילדים שמודע למצב ושיסייע לעקוב אחר המדדים. באופן כללי אם המדדים אינם מעל ל12 מ"ג והם כן יציבים, ניתן לקיים ברית מילה. בכל מקרה אחר, אין למהר. הרעיון הוא לקיים את הברית רק כעבור שבוע ימים מהמועד האחרון שבו המצב התגלה כיציב.

 

** המידע הנאמר כאן הוא לא מידע רפואי ולא חוות דעת רפואית מכל סוג שהוא. לקבלת חוות דעת רפואית מקצועית יש לגשת לרופא בלבד.

נגישות