רוצה קב"ן: כל מה שאתם צריכים לדעת על מערך בריאות הנפש הצבאית

מערך בריאות הנפש בצבא הגנה לישראל עבר מקצה שיפוצים ושדרוגים בעשור החולף, לא מעט בזכות העלייה במודעות של גורמי בריאות הנפש למצבים רגשיים מורכבים אותם חווים מועמדים לגיוס כמו גם חיילים וקצינים. למעשה, אם בעבר התחום של בריאות הנפש היה תחום אפור וכמעט לא מדובר, כיום כל מועמד לגיוס כמו גם חייל יכול לפנות לקב"ן לטובת קבלת סיוע נפשי. על מנת לשפוך אור לגבי התחום של מערך בריאות הנפש הצבאי, החלטנו להציג בפניכם את כל המידע שחשוב שכל מועמד לגיוס או חייל ידע.

מערך בריאות הנפש בצבא הגנה לישראל – כל מה שצריך לדעת

מערך בריאות הנפש הוא מערך הפועל בכל היחידות, כולל במעמד הצו הראשון. התפקיד של קב"ן (קצין בריאות הנפש) הוא לאבחן ולהעריך בעיות נפשיות, בייחוד בקרב מועמדים לגיוס או חיילים שמגלים מצוקה רגשית וזקוקים לסיוע המתבצע באמצעות מערך של פסיכולוגים כמו גם עובדים סוציאליים שעברו הכשרה מתוך מטרה לספק את המענה הטיפולי והרגשי. התפקיד של קב"ן בצה"ל הוא בעל חשיבות עצומה מאחר ובמקרים מסוימים הוא עשוי להשפיע על המשך השירות כמו גם השיבוץ ביחידות, בהתאם למצב הנפשי של המועמד לגיוס או החייל. בניגוד לדעה הרווחת, התפקיד של הקב"ן הוא לא רק לשחרר משירות בצבא אלא גם לאפשר לחיילים להמשיך את השירות הצבאי, כל זאת בליווי אישי המתבצע בהתאם לצורך ועם שימת דגש על שמירה על חיסיון מלא.

 

 

כיצד קובעים פגישה מול הקב"ן?

כל חייל בצבא יכול לקבוע פגישה עם קב"ן, כאשר בשלב הראשון נדרש לבקש אישור מצד המפקד הישיר. אם אתם מועמדים לגיוס ויש לכם היסטוריה של בעיות רגשיות כמו למשל מחלת ההיפוכונדריה, תקבלו עוד במעד הצו הראשון אפשרות לפגוש את הקב"ן מתוך מטרה לבחון את המצב הנפשי בהתאם לאבחון המתבצע עוד במעמד הפגישה. לא תמיד הקב"ן יקבע כי תקבלו פטור משירות צבאי מלא אלא לעיתים ניתן לבנות תוכנית טיפול המאפשרת להמשיך במסגרת הצבאית, כל זאת מתוך הבנה כי מערך הבריאות הנפשי בצה"ל מספק מענה לא רק בעת מצוקה אלא לכל אורך תקופת השירות, בהתאם לצורך. שימו לב כי הפגישה עם הקב"ן היא בעלת השלכות משמעותיות על עתידכם בצבא, אולם דבר הפגישה אינו עובר לאף גורם כמו המפקד והוא נשמר במסגרת של חיסיון מטופל ומטפל. זאת ועוד, לפגישה עם הקב"ן אין השלכות לגבי העתיד המקצועי מאחר ורק משרדים ממשלתיים או לקראת גיוס למערכת הביטחון הגורמים שיבחנו אתכם יקבלו את המידע, כחלק מחשיפה של פרטים אודות מועמדים לשירות.

זינוק במספר הפניות לקבלת סיוע נפשי

אם עד לפני מספר שנים מערך בריאות הנפש בצבא היה סוג של טאבו ומוסתר מעיני הציבור, כיום ניתן לומר כי המהפכה כבר כאן. עדות לכך ניתן למצוא בפרסום של צה"ל לגבי זינוק במספר הטירונים שרוצים לפנות לקב"ן, כחלק ממצוקות רגשיות רבות שגורמות לקושי משמעותי עוד לפני הגיוס ובוודאי במסגרת השירות הצבאי. המודעות של גורמי בריאות הנפש לצד שיתוף פעולה עם מפקדים היא זו שהופכת את המערך הזה לחיוני ובעל חשיבות בעבור כל מועמד לגיוס כמו גם חייל, כאשר היום ניתן בהחלט לומר כי הסטיגמות כמו גם קשר השתיקה שהיה נהוג בתחום של בריאות הנפש נשבר, ואפילו נפרץ ע"י חיילים וחיילות שאינם חוששים לקבל סיוע לו הם זקוקים, על רקע של מצוקה נפשית.

לסיכום

תפקידו של הקב"ן הוא לסייע למועמדים כמו גם חיילים להתמודד עם מצוקה רגשית, עוד במעמד הצו הראשון. מדובר באיש מקצוע שעבר הכשרה מקיפה בתחום, כאשר רוב הקצינים העוסקים בבריאות הנפש הם בעלי ניסיון עשיר בתחום. זכרו, פנייה לעזרה היא לא בושה אלא להפך – יכולה לספק לכם את היכולת להמשיך את השירות הצבאי, או במידת הצורך לצאת משורות הצבא, על סעיף נפשי.

נגישות