תזונה לפי הרמב"ם – עצות מהעבר התקפות עד היום

הרמב"ם, הרב משה בן מימון, היה לא רק אחד מגדולי הפוסקים וההוגים היהודים, אלא גם רופא בעל שם העוסק רבות בסוגיות של בריאות הגוף. בין היתר, הרמב"ם עסק גם בנושא התזונה הנכונה וחשיבותה לבריאות האדם. בואו נסקור ונעמיק בעקרונות התזונה לפי הרמב"ם.

עקרונות תזונה בריאה לפי הרמב"ם

המלצות הרמב"ם לאכילה נכונה

הרמב"ם מדגיש שיש לאכול בצורה מאוזנת ומתונה. הוא ממליץ לאכול רק כאשר רעבים ולא להגזים בכמויות. הוא גם מייעץ ללעוס היטב את המזון, לאכול לאט ובנחת ולא ליפול להסחות דעת בזמן הארוחה. כמו כן, חשוב מאוד לאכול בזמנים קבועים ולא לדלג על ארוחות.

לגבי הרכב התזונה, הרמב"ם סבור שיש להעדיף מזונות מלאים וטבעיים כמו דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות. מומלץ להימנע ממזונות מעובדים ומטוגנים. הוא מזהיר מפני אכילת מזון מקולקל או לא טרי העלול להזיק לגוף.

מאכלים מומלצים ומאכלים שיש להימנע מהם

המאכלים העיקריים שהרמב"ם ממליץ לצרוך הם לחם מקמח מלא, ירקות ופירות טריים, קטניות כמו עדשים ושעועית, בשר עוף ודגים. במקביל הוא מתריע מפני אכילת בשר אדום בכמויות גדולות, מאכלים מטוגנים ושומניים, מאכלים חריפים מדי או מלוחים מדי ומאכלים מתוקים מדי.

הרמב"ם גם מדגיש את החשיבות של שתיית מים. הוא ממליץ לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום, אבל לא במהלך האוכל. בנוסף, הרמב"ם מזהיר מפני אכילת מזון לפני השינה, שכן היא יכולה להפריע לעיכול ולשינה עצמה.

גישת הרמב"ם לתזונה בריאה

גישתו של הרמב"ם היא שתזונה פשוטה ומאוזנת המבוססת על מזונות מן הטבע תתרום משמעותית לבריאות הגוף והנפש. הוא מאמין בחשיבות ההקשבה לצורכי הגוף ובהימנעות מהגזמה באכילה ובצריכת מזון לא בריא. נוסף לדיאטה נכונה הרמב"ם מדגיש את חשיבות הפעילות הגופנית הסדירה ואת הלכות שמירת הגוף והנפש. לדעתו, תזונה, פעילות גופנית ובריאות הנפש קשורים זה בזה ומשפיעים זה על זה.

 

תזונה לפי הרמב"ם

 

תמיכה בתזונה לפי הרמב"ם בעולם המודרני

הקשר בין תזונה לבריאות

מסתבר שהרבה מהנחיות התזונה של הרמב"ם עולות בקנה אחד עם ממצאים עדכניים בתחום. לא פעם נמצא קשר חזק בין דפוסי אכילה בריאים יותר, המבוססים על מזונות טבעיים ולא מעובדים, לבין מניעת מחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות לב, השמנה ואף סוגים מסוימים של סרטן.

גם לגבי הנחיותיו בדבר התנהלות סביב הארוחות, כמו לעיסה יסודית, אכילה לאט וללא הסחות דעת, נמצא בסיס מדעי. מנראה שאכילה מודעת ואיטית יותר מובילה לצריכת קלוריות מופחתת, לעיכול יעיל יותר ולשליטה טובה יותר במשקל.

דיאטת הרמב"ם מול תפיסות תזונה עדכניות

כאשר משווים את גישת הרמב"ם לתזונה עם תפיסות מודרניות כמו דיאטת הפליאו, דיאטת הקטו או צמחונות, ניתן למצוא הרבה מן המשותף. כולן מדגישות את החשיבות של צריכת מזונות טבעיים ולא מעובדים, של הגבלת פחמימות פשוטות וסוכרים ושל התבססות על חלבונים בריאים ממקורות כמו קטניות, ביצים ודגים. עם זאת, הרמב"ם נותן דגש רב יותר על איזון ומתינות, בעוד חלק מהגישות הנ"ל נוטות לקיצוניות מסוימת.

בנוסף, תפיסת בריאות ההוליסטית של הרמב"ם, המחברת בין תזונה, פעילות גופנית ובריאות הנפש, מקבילה לתפיסות עדכניות הרואות את האדם כמכלול.

יישום עקרונות תזונה לפי הרמב"ם בחיי היומיום

טיפים מעשיים לשמירה על תזונה בריאה בהשראת הרמב"ם

איך אפשר לאמץ את המלצות הרמב"ם לאורח חיים בריא במציאות העכשווית? הינה כמה עצות:

  • הקפידו להכין ארוחות המבוססות על מזונות טבעיים כמו ירקות, קטניות ודגנים מלאים. בחרו במזונות לא מעובדים.
  • צרכו בשר בהתאם לצורך, תוך העדפת עוף ודגים על פני בשר אדום.
  • הכינו מנות קטנות יחסית והקשיבו לתחושת השובע. אל תאכלו מעבר לרעב.
  • הימנעו ממזונות מעובדים, מממתקים וממשקאות ממותקים, ובמקום זאת אכלו פירות.
  • הקפידו על שתייה מרובה של מים.
  • צרו סביבת אכילה רגועה ונעימה. אכלו בנחת, לעסו היטב והימנעו מהסחות דעת של טלוויזיה ושל טלפונים ניידים.

מה קונים במתנה לאנשים המקפידים על תזונה לפי הרמב"ם?

למי שמאמץ את גישתו התזונתית של הרמב"ם ניתן להעניק מגוון מתנות מעשיות ומשמעותיות. האפשרויות כוללות ספרי בישול המותאמים לעקרונות הרמב"ם, כלי מטבח איכותיים לבישול בריא או סדנאות בישול מקצועיות. מעבר למזון, ניתן לשקול מתנות כמו ספרי עיון על משנתו הרפואית של הרמב"ם או אביזרי ספורט לעידוד פעילות גופנית. אפשר גם לקנות מתנות יודאיקה לאישה או לגבר, כמו קערת נטילת ידיים מעוצבת או גביע קידוש ייחודי. זוהי אפשרות למתנה מרגשת, המשלבת את מסורת היהדות עם עקרונות הבריאות של הרמב"ם.

לסיכום

תורת התזונה הבריאה של הרמב"ם מתבססת על צריכה מודעת ומאוזנת של מזונות מלאים וטבעיים, תוך הימנעות מהגזמה ומאכילת מוצרים המזיקים לבריאות הגוף. מדע התזונה המודרני מאשש במידה רבה את נכונות הנחיותיו הרפואיות. בימינו קל יחסית לאמץ את עצות הרמב"ם לשיפור הבריאות – כל שנדרש הוא מודעות, מוטיבציה והתמדה.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות