הפרעת קשב וריכוז: כל מה שצריך לדעת על התופעה הנפוצה

אם נלך עשרים או שלושים שנה אחורה ואפילו יותר, ונבחן את המקרים של תלמידים שלא הצליחו להסתדר בבית הספר, הפריעו למהלך השיעורים ולא עקבו אחר החומר הנלמד, תויגו באופן מיידי כמעט כמופרעים ולא מוצלחים ונפלטו ממסגרות רבות. אותם אנשים גדלו והפכו למבוגרים (וחלקם אף הביאו ילדים בעצמם), וגילו שהקשיים ממשיכים גם בבגרות, כאשר שיעור התלמידים ה"בעייתיים" בקרב האוכלוסייה רק הולך וגדל, כשבהרבה מקרים מדובר על אנשים חכמים ומוכשרים. למרבה המזל עולם הרפואה הצליח לעלות על הבעיה, וכך גילו שרבים סובלים מהפרעה שנקראת הפרעת קשב וריכוז, המקשה על התנהלות רגילה בחיי היומיום ובעיקר על קושי להתרכז ולהתמיד במשימות פשוטות. אם גם אתם או הילדים שלכם סובלים מקשיים דומים, בהחלט שווה להחליט את הפרעות הקשב והריכוז ואנו רוצים להסביר על כך בקצרה.

מהי הפרעת קשב וריכוז?

מדובר למעשה על הפרעה נוירולוגית די נפוצה שמתחילה לתת את הביטויים שלה בגיל הילדות ובעיקר בתקופת בית הספר. באופן כללי וגס למדי ניתן להגדיר את האתגר כקושי לשמור על קשב לאורך זמן ולשמור על הריכוז, אך אצל מרביתם של אלו הסובלים מהבעיה ישנם גם תסמינים נוספים. פעמים רבות אנו עדים להתנהגות מתריסה, קושי בקבלת סמכות, נוקשות, ביטויים של חרדה מפני סיטואציות מסוימות, קושי בניהול תקשורת חברתית טובה ויציבה עם בני אותו הגיל וכך הלאה. התופעה והתסמינים שלה, שלאו דווקא באים בביטוי פיזי מסוים, הרבה פעמים נתפסים על ידי אחרים כשובבות או מופרעות כתוצאה מחינוך לקוי, אבל זה בהחלט לא המצב. אנו רוצים לעבור כעת על רשימה של דברים שעשויים להצביע על כך שמדובר בהפרעת קשב וריכוז, אך חשוב לומר שלא מדובר על אבחון מקצועי, ויש לגשת לרופא אם אתם חושדים שקיימת בעיה.

סימנים שעשויים להצביע על הפרעת קשב וריכוז

  • קושי להתרכז במטלות מונוטוניות: הכוונה לפעולות שחוזרות על עצמן כמו קריאה, הקשבה להרצאה ואפילו שיחה מזדמנת.
  • קפיצה בין משימות: קושי לסיים משימות ומעבר מהיר בין מטלה למטלה מבלי לסיים כל אחת עד הסוף.
  • אובדן של דברים: דברים הולכים לאיבוד על בסיס קבוע עם קושי ממשי לזכור איפה השארנו אותם.
  • שכחנות: שוכחים מה רוצים לעשות או להגיד והרבה פעמים מכינים עשרות פתקים שיזכירו.
  • טעויות רבות וטיפשיות הנובעות מחוסר תשומת לב לדברים (שוכחים מכשירים חשמליים דולקים, רכב פתוח וכן הלאה).
  • הימנעות מראש ממשימות הדורשות ריכוז רב.
  • חוסר קשב מלא בשיחות עם אדם אחד או עם מספר אנשים.
  • קושי לשמור על סדר וארגון בבית או בסביבת הלימודים והעבודה.
  • קושי לשמור על סדר וארגון ללא עריכה של רשימות מפורטות.
  • תחושה שכל דבר קטן מסיח את דעתכם ממשימות שצריך להתרכז בהן.
  • תחושת מיצוי ושעמום מהירה במיוחד מפעולות שאתם מבצעים.

 

הפרעת קשב וריכוז: כל מה שצריך לדעת על התופעה הנפוצה

חשוב לגשת לאבחון

שימו לב שמעבר על הצ'קליסט הזה איננו בגדר אבחון, אלא רק יכול להצביע על קיום הפרעת הקשב וריכוז. האבחון עצמו הוא מורכב ויש להבדיל בין ההפרעה לבין בעיות פוטנציאליות אחרות, ועל כן לפני שמתחילים טיפולים כאלו ואחרים חשוב לגשת לאבחון מקצועי. נהוג לחשוב כי הטיפול הבלעדי בבעיה הוא טיפול תרופתי, וצריך לדעת שיש אפשרויות נוספות של טיפולים התנהגותיים שאפשר לבחור בהם במקום או לצד הטיפול התרופתי.

כך או כך חשוב לדעת שעם אבחון מדויק וטיפול מותאם באופן אישי, ניתן להתגבר על הקשיים ולחיות חיים מלאים וטובים לצד הפרעות של קשב וריכוז.

**המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות