היגיינת ידיים: הנוהג שהתחיל כבר ביהדות – והיום ישמור על הבריאות שלכם

בשנתיים האחרונות אנו שומעים יותר ויותר עד כמה חשוב שכל אחד מאיתנו ישמור על היגיינה אישית ובפרט עד כמה חשוב לרחוץ את הידיים באופן קבוע מספר פעמים ביום ולא רק לפני האוכל או אחרי הביקור בשירותים. הטעמים הם כמובן בריאותיים ואנו נפרט עליהם עוד בהמשך, אך האם ידעתם שאת החשיבות של נטילת ידיים הכירו עוד בימי קדם, מה שהוליד את המנהג הכה מוכר של נטילת ידיים ביהדות. אז אם אי פעם תהיתם למה אנשים עושים את זה, מתי צריך לעשות את זה מבחינה הלכתית ואיך זה קשור לצורך לשמור על הידיים נקיות בימינו אנו, הנה כל מה שחשוב לדעת על המנהג ועל היגיינת ידיים.

מה צריך כדי ליטול ידיים?

ובכן, על אף שבימים אלו יש לכולנו ברז ואין צורך של ממש להשתמש בכלי נוסף כדי ליטול ידיים, המנהג של שימוש בנטלה נשאר עד היום ועל כן כל מי שמקפיד על המנהג צריך לרכוש נטלות כדי למלא את הצורך הזה. בואו ננסה להבין מהיכן הגיע המנהג.

מקור המנהג

אם כך, חשוב להבין כי מנהג נטילת הידיים מדבר על מועדים מסוימים בהם חייבים ליטול את הידיים ולכל אחד מהם מקור שונה:

נטילת ידיים לפני תפילה

מקור המנהג הזה מגיע מעבודת הכהנים בבית המקדש שנטלו את ידיהם לפני שעשו עבודות קודש שונות, מה שהתגלגל גם לנטילת ידיים לפני שעלו לדוכן לברך את הקהל שהגיע לבית המקדש.

נטילת ידיים לפני הארוחה

הציווי הזה מקורו בגמרא. העיקרון כאן אומר שהידיים הן איברים שעסוקים בטומאה במהלך היום ועל כן חשוב לנקות לפני שאוכלים שזוהי פעולה רוחנית במעלה גבוהה. עד היום יש כאלה שטוענים שהמקור לדבר הזה הוא בכלל בכללי נימוס בסיסיים שהיו נהוגים בעולם מזה שנים ארוכות ושאין כלל קשר למקורות דתיים.

היגיינת ידיים: הנוהג שהתחיל כבר ביהדות - והיום ישמור על הבריאות שלכם

זמנים שונים

כיום, על אף שלא ממלאים את כל דיני הטומאה והטהרה (בשל העובדה שאין בית מקדש בישראל כיום) ישנם מצבים שונים בהם נהוג ליטול ידיים כמו אחרי הארוחה, בעת היקיצה מהשינה, לפני התפילה, לפני ברכת הכוהנים ולפני אכילת דבר שטיבולו במשקה. כמו כן מצווה עלינו ליטול ידיים גם לאחר נגיעה במקומות מוצנעים בגוף או נגיעה בנעליים, לאחר תספורת או גילוח, לאחר גזיזת ציפורניים, לאחר כניסה לבית קברות או השתתפות בהלוויה וכן לאחר עשיית צרכים.

נטילת ידיים והמגפה השחורה

בשנת 1347 פרצה באירופה מגיפה קטלנית בשם הדבר השחור שקטלה כמעט רבע מאוכלוסיית היבשת. באופן די מיסטי נראה כי דווקא היהודים נטו לחלות בה פחות ושנים רבות לאחר מכן עלתה השערה שהדבר היה כך בגלל מנהג נטילת הידיים. שטיפת הידיים אחרי הביקור בשירותים, לפני האכילה ואחרי קבירת מתים, עזרה במידה רבה להרחיק את הנגיף וכיום ברור שזה דבר שחשוב מאד לעשות.

למה ליטול לידיים?

אז בלי קשר ליהדות ולהלכה, נראה כי נטילת ידיים היא פעולה חשובה בהחלט. במהלך היום אנו נוגעים בעשרות, אם לא מאות חפצים שונים. הולכים לשירותים, זורקים דברים לפח וחושפים את הידיים שלנו לחיידקים ווירוסים שונים. כאשר אנו נוגעים בפנים שלנו או באוכל שאנו מכניסים לפה, אנו בעצם מעבירים אותם אלינו לגוף וזה בהחלט מסוכן ומיותר. נטילת ידיים פותרת הבעיה בקלות ומסלקת את כל החיידקים והווירוסים המיותרים. כמובן שעל אף שהמצווה לא דורשת זו, מומלץ לשטוף את הידיים היטב עם סבון במשך חצי דקה לפחות.

נגישות