פיברומיאלגיה: הכול על המחלה, התסמינים והטיפול

עייפים כל הזמן? ישנים גרוע? מרגישים שכול הגוף שלכם כואב? ייתכן שאתם סובלים ממחלה בשם פיברומיאלגיה. פיברומיאלגיה או "דאבת השרירים" היא תסמונת שהפכה למוכרת בשנים האחרונות ומאופיינת בכאבים כרוניים במערכות השלד והשרירים, בכאב במפרקים והיא גורמת לעייפות כרונית קיצונית.

מדובר בכאב שפושט על השרירים ופוגע באחוז לא קטן מהאוכלוסייה. דאבת השרירים נפוצה בעיקר בקרב נשים בעוד שמרכיבי הטיפול כוללים מתן תרופות וטיפולים משלימים כמו טיפולי גוף ונפש או רפואה אלטרנטיבית בשילוב פעילות גופנית וקבלת טיפולי פיזיותרפיה והידרותרפיה.

כיצד אפשר לקבל זכויות וסבסוד לטיפולים של דאבת השרירים?

כדי לקבל את כלל הטיפולים בעלות נוחה או ללא עלות בכלל, חשוב להכיר את זכויות החולים במחלה. קופות החולים, חברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי מספקים זכויות כמו פטור מתשלום על תרופות הדרושות לטיפול בפיברומיאלגיה, טיפולים ברפואה המשלימה בעלות נוחה, קבלת טיפולים רגשיים ושיקומיים עבור מי שסובל מהתסמינים של המחלה והתחייבות של הקופות לטיפול במרפאות כאב וטיפולי פיזיותרפיה והידרותרפיה.

כמו כן מי שמטופל יותר משנה במרפאת כאב או בתרופות שונות יכול להיות זכאי לרישיון לצריכת קנאביס רפואי וסבסוד ברכישת קנביס. גם קצבת נכות כללית ניתנת למי שעומד בתנאי ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי, בזמן שהמוסד יכול להכיר ב60 אחוזי נכות או יותר לחולי דאבת השרירים. כמו כן אפשר לקבל קצבאות חד פעמיות, קצבת ניידות, קצבת נכות קבועה ושאר זכויות מביטוח לאומי.

תסמינים של פיברומיאלגיה

סימני המחלה שפוקדת יותר מ5 אחוזים מהאוכלוסייה כוללים בדרך כלל כאבים במערכות השרירים והשלד וכאב בחיבורי הרקמות והשרירים. את הכאב מרגישים מרבית החולים באזור עמוד השדרה, בשכמות, בגב ובצוואר וישנו כאב גם בגפיים תחתונות ועליונות. מי שחולה בדאבת השרירים יהיה רגיש למגע בגופו ויסבול גם מהפרעות שינה, עייפות כרונית, חוסר אנרגיה, קושי בריכוז ותכיפות במתן שתן.

כיצד מאבחנים פיברומיאלגיה

אבחון כזה אינו מסובך והוא נעשה על ידי רופא משפחה. את האבחנה מבצעים על ידי בדיקות כמו בדיקות דם ובדיקות שתן תוך שלילת מחלות אחרות. בדרך כלל הרופא ייעזר גם בעדות של המטופל עצמו על מצבו תוך הפנייה לבדיקות נקודתיות כדי לאבחן באופן מדויק את המחלה.

פיברומיאלגיה: הכול על המחלה, התסמינים והטיפול

איך מטפלים?

כפי שהזכרנו, טיפול בפיברומיאלגיה משלב טיפול תרופתי וטיפול גוף-נפש, בתוספת פעילות ספורטיבית מתונה כמו פעילות אירובית, פעילות שמחזקת את הריאות ואת הלב, וסוגים שונים של פעילויות שנחשבות טובות לגוף ולנפש, החל משחייה בבריכה עד ריקוד.

גם טיפולים במים ובמרכזי ספא ומרפא יכולים לעזור בתוספת טיפול רגשי שעוזר להתמודד עם הסימפטומים של המחלה. את התרופות הדרושות מתאימים לחולה על פי ממצאים של בדיקות שיש לבצע בעוד שטיפול בפיברומיאלגיה יש להתחיל רק בהנחיה של רופאים ומומחים בתחום. בין התרופות הפופולאריות תמצאו דולוקסטין ו PREGABALIN ואפילו נוגדי דיכאון ותרופות להקלה בנדודי שינה.

לסיכום, פיברומיאלגיה היא מחלה שנחקרת מאד בשנים האחרונות משום שהיא הופכת נפוצה יותר ויותר בעיקר בקרב נשים. המחלה אינה נחשבת דלקתית או אוטואימונית ואינה יכולה להתדרדר ולגרום לניוון שרירים או למחלות מפרקים קשות.

עם זאת החיים לצד דאבת השרירים לא קלים וחשוב לטפל בנושא על ידי שיפור איכות החיים, מניעת זיהומים, מעקב אחרי המצב הפיזי וביצוע פעילויות שתורמות מאד לגוף ולנפש. אז אם אתם סובלים מהבעיה: הגיע הזמן לבצע אבחנה מקצועית ולטפל בדאבת שרירים שמפריעה לניהול חיים טובים יותר.

נגישות