אימון יתר: מידע קריטי שכל ספורטאי חייב להכיר

אימון יתר

אם תשאלו כל אדם אקראי ברחוב, האם כושר גופני ואימונים זה דבר טוב וכדאי, כנראה שתקבלו כמעט תמיד תשובה חיובית. ואכן, לכושר גופני יש הרבה יתרונות – הוא מחזק לנו את השרירים, משפר לנו את הגמישות, מחזק לנו את תחושת הביטחון העצמי והערך העצמי ואפילו עוזר לנו לישון טוב יותר בלילה. אך חשוב לדעת שלצד היתרונות הרבים יש גם לא חסרונות, ובמקרים מסוימים כושר גופני עלול אפילו להיות מסוכן. מתי למשל? ובכן, מקרים בהם אנו ניגשים לפעילות גופנית בלי ידע והיכרות עם הספורט אלו הם מקרים קלאסיים, אך התופעה הנפוצה ביותר היא דווקא התופעה של אימון יתר שעלולה להיות בהחלט בעייתית ומסוכנת. אם גם אתם מתאמנים, ואפילו אם אתם עושים זאת הרבה שנים בהצלחה, אתם צריכים להיות מוכנים לכל תרחיש ולדעת לשים לב לסימנים שמצביעים על כך שכדאי לקחת אתנחתא קצרה ולעצור. הנה מה שחשוב לדעת בנושא.

מה זה אימון יתר?

כאשר מתאמנים בתדירות ועצימות נורמלית ורגילה (כאשר הדברים הללו משתנים מאדם לאדם על פי נתונים אישיים), הכושר הגופני בונה את הגוף ומחזק אותו ואפשר להנות מכל היתרונות שדיברנו עליהם לעיל. לעומת זאת, כאשר התדירות ובעיקר העצימות גבוהות מדי, עשוי להיווצר מצב כזה בו המערכת החיסונית של המתאמן נחלשת באופן דרסטי, מה שחושף אותו למחלות זיהומיות ולפגיעה של נגיפים שונים, בעיקר בדרכי הנשימה העליונות. בנוסף, על אף שזה מעט נדיר יותר, יש אפשרות להידבק בזיהומים בנגיפים גם במערכת העיכול. במרבית המקרים, הירידה הזמנית בתפקוד מערכת החיסון היא קצרת מועד ולרוב נמשכת לזמן של 24 שעות לערך, אך במידה ונחשפים לנגיפים וחיידקים בזמן הזה, הסיכוי לפתח זיהום עולה פי כמה וכמה ומסכן את האדם. חשוב להכיר את התסמינים והמאפיינים של אימון יתר, על מנת לגשת לקבל טיפול מתאים ולא לעשות זאת ברגע האחרון.

תסמינים של אימון יתר

ראשית חשוב לדעת כי בניגוד למחלות אחרות ותסמינים שונים, תסמונת אימון יתר היא דבר שיחסית קשה לאבחן. רופאי ספורט שונים מצביעים על העובדה שמרבי המקרים מתגלים רק לאחר שנצפית ירידה דראסטית ביכולות של הספורטאי ללא כל הסבר מניח את הדעת. עם זאת הסימפטומים העיקריים לתסמונת הם ירידה קיצונית במשקל וירידה בתאבון, עייפות משמעותית וחולשה של שרירי הגוף, בחילות והקאות, הפרעות בשינה הסדירה, קצב לב מוגבר, לחץ דם גבוה גם בזמן מנוחה ונטייה מוגברת לסיבוכים. חשוב מאד להיות מודעים לדברים הללו ולגשת לאבחון וטיפול אם הם קורים בזמן.

מי נמצא בקבוצת סיכון?

קודם כל חשוב ליישר קו ולומר שכל אחד שעוסק בספורט חשוף לדבר הזה ועשוי ללקות בתסמונת אימון יתר. עם זאת, התופעה נפוצה הרבה יותר אצל ספורטאים מקצועיים ששומרים על שגרת אימונים קבועה, ולרוב היא נצפית בתקופה שלפני תחרויות חשובות ואירועי ספורט גדולים, אז עולה תדירות ועצימות האימונים אפילו מעבר לדרגה הגבוהה שהייתה קודם לכן.

מה עושים?

יש הרבה דרכים לטפל בתופעה, ולרוב מדובר על טיפול נקודתי בכל אחד מהתסמינים, לצד מנוחה שהיא הכרחית על מנת לתת לגוף לחזור לאיתנו בצורה טובה. מה שחשוב לחזור ולהדגיש, זה שכל אחד שעוסק בספורט חייב להיות קשוב לגופו, לשים לב לשינויים ולדעת לבקש עזרה במקרי הצורך.

אם גם אתם מרגישים לאחר אימונים אינטנסיביים שינויים בגוף, עייפות מוגברת וכל אחד מהתסמינים שדיברנו עליהם, חשוב מאד לגשת לבדיקה רפואית ולחדול מפעילות באופן מיידי. רק בריאות!

 

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות