קסנטלזמה: גורמים, השלכות ודרכי טיפול חדשניות

קסנטלזמה היא מצב דרמטולוגי שכיח, המאופיין בהופעת משקעים שומניים צהבהבים באזור העפעפיים. השם קסנטלזמה נגזר ממילים ביוונית עתיקה – "xanthos" שפירושה צהוב, ו-"elasma" שפירושה לוחית. למעשה, מדובר בהצטברות של כולסטרול וליפידים אחרים ברקמת העור, הנוצרת כתוצאה מהפרעה במטבוליזם השומנים בגוף. המשיכו בקריאה כדי להבין עוד על תופעת העור המוזרה הזו.

מהי קסנטלזמה?

הגדרה

ההגדרה המדויקת של קסנטלזמה היא הופעת משקעים שטוחים או מוגבהים מעט, בעלי צבע צהבהב עד חום בהיר, הממוקמים לרוב בזוויות הפנימיות של העפעפיים העליונים או התחתונים. הנגעים מורכבים בעיקר מתאי קצף (foam cells) עתירי שומנים, המצטברים בשכבת הדרמיס של העור ויוצרים את המראה האופייני.

צורות הופעה וסימפטומים

קסנטלזמה יכולה להופיע בצורות שונות ובדרגות חומרה משתנות. בדרך כלל מדובר בנגעים עגולים או אליפטיים בגודל של מספר מילימטרים עד סנטימטרים בודדים. המשקעים נוטים להיות סימטריים ולהופיע בו זמנית בשני העפעפיים, למרות שלעיתים אפשר למצוא אותם רק בעין אחת.

כמו נקודות חן אדומות ברוב המקרים קסנטלזמה אינה גורמת לכאב או לתסמינים מפריעים, מלבד שינוי מראה העפעפיים שעשוי לגרום למבוכה ולפגיעה באסתטיקה. עם זאת, במקרים נדירים עלולה להיווצר הפרעה בסגירת העפעף, במיוחד כאשר הקסנטלזמה מופיעה קרוב לקצה החופשי של העפעף.
יש לזכור כי נגעים אלה אינה מהווים מחלה בפני עצמה, אלא ביטוי חיצוני להפרעה מטבולית פנימית הדורשת בירור ומעקב.

פיזיופתולוגיה וגורמי סיכון

תהליך ההיווצרות

התהליך שבבסיס יצירת קסנטלזמה מערב שילוב של מספר מנגנונים ביולוגיים. המשקעים נובעים בעיקר מהצטברות עודפת של ליפופרוטאינים (חלבוני שומן) בעור, ובפרט כולסטרול ואסטרים של כולסטרול. ליפופרוטאינים בצפיפות נמוכה (LDL) חודרים לרקמת הדרמיס, שם הם עוברים חמצון וגורמים לדלקת מקומית.

בתגובה, מקרופאגים (תאי דם לבנים האחראים על בלע חומרים זרים) נודדים לאזור, קולטים את השומנים המחומצנים והופכים לתאי קצף. צבירת תאי הקצף יוצרת את הנגעים הנראים על פני העור. כמו כן, תהליך דומה מתרחש במקביל בכלי הדם, מה שמסביר את הזיקה בין קסנטלזמה למחלות לב וכלי דם.

גורמי סיכון עיקריים

גורם הסיכון המשמעותי ביותר להתפתחות קסנטלזמה הוא רמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים בדם (דיסליפידמיה). הפרעות שומנים נפוצות יותר בקרב אנשים מבוגרים, נשים לאחר גיל המעבר, חולי סוכרת, בעלי עודף משקל וסובלים ממחלות כבד. גם נטייה גנטית עלולה להגביר את הסיכון.

כמו כן, אימוץ אורח חיים לא בריא הכולל עישון, תזונה עתירת שומנים רוויים, חוסר פעילות גופנית ושתייה מופרזת של אלכוהול, מעלה את ההסתברות להיווצרות משקעי שומן בגוף ובעור הפנים. באופן דומה, מצבי דחק ומתח כרוני עשויים להשפיע לרעה על רמת הליפידים בדם.

קשר לבעיות רפואיות אחרות

כאמור, הופעת הנגעים מהווה סמן אפשרי להפרעות במטבוליזם הכולסטרול והשומנים בגוף. מטופלים עם קסנטלזמה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח טרשת עורקים ומחלות לב כליליות. נוסף על כך, חולים במחלות אוטואימוניות מסוימות כדוגמת זאבת אדמנתית מערכתית נוטים יותר לסבול גם מקסנטלזמה.

במקרים נדירים, הופעת הכתמים עשויה לרמז על בעיות כבד כמו דלקת או שחמת, הגורמות לשיבוש בפירוק השומנים. תסמונות גנטיות נדירות יותר הכוללות רמות גבוהות של כולסטרול בדם, כמו תסמונת אמפשר ומחלת וולמן, מאופיינות גם כן בנגעי עור שומניים בעפעפיים.

 

קסנטלזמה

 

אבחון וטיפול

שיטות אבחון

את האבחנה של קסנטלזמה אפשר לבצע בקלות יחסית באמצעות בדיקה קלינית של העור על ידי רופא מומחה. המראה האופייני והמיקום האנטומי האופייני של הנגעים לרוב מאפשרים זיהוי ודאי ללא צורך בבדיקות נוספות. עם זאת, כחלק מהערכה כוללת לגורמי הפרעה שומנית, מומלץ להשלים גם בדיקות דם לרבות פרופיל שומנים (כולסטרול כללי, HDL, LDL וטריגליצרידים).

אם קיים ספק אבחנתי או חשד לגידול ממאיר, אפשר לבצע ביופסיה של הנגע ולשלוח את הרקמה לבדיקה פתולוגית. בחינה תחת מיקרוסקופ אור מגלה אוסף אופייני של תאי קצף עמוסי שומנים, ושוללת מצבים אחרים בעלי תכונות דומות כמו קסנטומות או גידולי ריר מלאנוציטיים.

אפשרויות טיפול מסורתיות

כיוון שהקסנטלזמה אינה מסכנת חיים או גורמת לתסמינים מפריעים, הטיפול בה נחשב ברוב המקרים לקוסמטי בלבד. עם זאת, כמובן שמומלץ להתייחס לגורם הרקע ולשאוף לאיזון רמות השומנים בדם. דיאטה דלת שומן רווי, פעילות גופנית סדירה ושימוש בתרופות מקבוצת הסטטינים להורדת רמות הכולסטרול עשויים לסייע בטיפול השורש.

כאשר הקסנטלזמה גורמת למראה לא אסתטי, הטיפולים המסורתיים כוללים הקפאה (קריותרפיה) או כריתה ניתוחית של העור הנגוע. כריתה מאפשרת הסרה מלאה של הנגע, אך עלולה להותיר צלקת בולטת וכרוכה בסיכונים מסוימים בהיותה פרוצדורה פולשנית הדורשת זמן החלמה ממושך יותר. קריותרפיה גורמת לרוב לנזק עורי שטחי יותר, אולם שכיחות ההישנות של הקסנטלזמה לאחר טיפול זה גבוהה למדי. שיטה נוספת היא הסרה בלייזר, אך גם כאן תיתכן הופעה חוזרת של הבעיה.

טיפולים חדשניים ומתקדמים

עם ההתקדמות הטכנולוגית, כיום זמינות אפשרויות חדשות ומבטיחות יותר לטיפול בקסנטלזמה. שיטות אלו מתבססות על אנרגיה ממוקדת גבוהה ליצירת אפקט אבלטיבי מדויק, תוך שימור מקסימלי של העור הבריא ומזעור זמן החלמה.

לסיכום

קסנטלזמה היא תופעה רפואית מעניינת עם השלכות קוסמטיות ובריאותיות כאחד. הבנת המנגנונים המעורבים בהיווצרותה וגורמי הסיכון הקשורים, תוך דגש על מודעות ומניעה, היא המסר המרכזי שיש לקחת מהנושא החשוב הזה. טיפול נכון והקפדה על מעקב שוטף הם המתכון להתמודדות מוצלחת עם הבעיה, לשיפור המראה החיצוני ובעיקר – לשמירה על הבריאות הכללית שלכם ושל בני משפחתם.

נגישות