מה זה בשר מתורבת והאם בקרוב נאכל המבורגר מהמעבדה?

בשר שגדל במעבדה ולא במשק חי אולי נשמע כמו מדע בדיוני, אבל הוא כבר כאן. בשנים האחרונות הטכנולוגיה הזו מתקדמת במהירות, וחברות רבות, כולל ישראליות, פועלות להפוך אותה לנפוצה ונגישה לכל צרכן. מה זה בשר מתורבת? איך הוא מיוצר? והאם הוא בריא יותר? אם השאלות האלו מעניינות אתכם, המשיכו לקרוא.

מה זה בשר מתורבת ואיך מייצרים אותו?

בשר מתורבת הוא בשר שמיוצר מתאים של בעלי חיים בלי צורך בגידול ושחיטה. התהליך מתחיל בלקיחת דגימה קטנה של תאים – לרוב תאי גזע או תאי שריר – מבעל חיים חי. התאים האלו מוכנסים למצע גידול שמכיל חומרים מזינים כמו חלבונים, ויטמינים ושומנים, שמאפשרים להם לגדול ולהתרבות. בהמשך, התאים מתחילים ליצור רקמות שריר ושומן, ממש כמו בגוף של בעל חיים. המטרה היא לשחזר את המרקם, הטעם והערכים התזונתיים של בשר רגיל. כיום, חברות וסטארט-אפים בתחום מנסים לשלב גם כלי דם ומבנים תלת-ממדיים שידמו טוב יותר את המבנה של נתחי בשר אמיתיים.

למה בכלל לייצר בשר מתורבת?

מעבר לחידוש המדעי, יש כמה סיבות עיקריות שמובילות לפיתוח של בשר מתורבת:

  • השפעה סביבתית קטנה יותר – תעשיית הבשר צורכת כמויות אדירות של מים, קרקע ואנרגיה, ותורמת משמעותית לזיהום ולפליטת גזי חממה. בשר מתורבת דורש הרבה פחות משאבים.
  • מניעת מחלות וזיהומים – מאחר שהוא מיוצר בתנאים סטריליים, אין צורך באנטיביוטיקה או בהורמונים, מה שמפחית סיכונים לבריאות הציבור.
  • צמצום פגיעה בבעלי חיים – הבשר מיוצר מתאים בודדים, כך שאין צורך בגידול ובשחיטת בעלי חיים.

האם בשר מתורבת בריא?

אחד היתרונות המרכזיים של בשר מתורבת הוא האפשרות לשלוט בהרכב התזונתי שלו – להפחית שומן רווי, להוסיף חומצות שומן חיוניות ולשלב כמויות מדויקות של ויטמינים ומינרלים. נוסף על כך, מכיוון שהוא מיוצר בסביבה נקייה, הסיכון לזיהומים או מחלות שמקורן בבשר חי נמוך משמעותית. עם זאת, מדובר בטכנולוגיה חדשה יחסית, ועדיין אין מספיק מחקרים על ההשפעות הבריאותיות ארוכות הטווח של צריכת בשר מתורבת. לכן, למרות היתרונות הברורים, יש צורך במחקרים נוספים לפני שהוא יהפוך למיינסטרים.

החברות הישראליות שמובילות את התחום

ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בפיתוח בשר מתורבת, עם כמה חברות חדשניות שפועלות להפוך אותו למוצר מסחרי:

  • Aleph Farms – מפתחת שיטות לייצור נתחי בשר שלמים, כמו סטייקים, תוך שימוש בטכנולוגיה שמדמה את תהליך הגדילה של רקמות בגוף. החברה שואפת להפוך את המוצרים שלה לנגישים במסעדות ובסופו של דבר גם בסופרים.
  • SuperMeat – מתמקדת בייצור מוצרי עוף מתורבת, בעיקר לשוק המסעדות, עם דגש על מסחור רחב של המוצרים.
  • MeaTech 3D – מתמחה בהדפסת תלת-ממד של בשר מתורבת, מה שמאפשר ייצור נתחי בשר מורכבים שמדמים היטב בשר מסורתי. החברה פועלת לפיתוח סטייקים מתורבתים בהתאמה אישית.

החברות הללו מקדמות את התחום במהירות, ומשקיעות מאמצים בשיפור הטעם, המרקם והעלות של בשר מתורבת, כדי להפוך אותו למוצר זמין ונגיש לכל צרכן.

האם בשר מתורבת כשר?

אחת השאלות המסקרנות לגבי בשר מתורבת היא האם הוא עומד בתנאי הכשרות. מכיוון שהוא מופק מתאים של בעלי חיים כשרים (כמו פרה או עוף), חלק מהפוסקים קובעים שהוא כשר. מעבר לכך, מכיוון שלא נעשתה שחיטה, ייתכן שהוא אינו נחשב בשרי מבחינה הלכתית ושאפשר לאכול אותו עם חלב. מצד שני, יש פוסקים שסבורים כי מכיוון שמקורו של בשר מתורבת בתאים של בעלי חיים, הוא עדיין נחשב בשרי מבחינה הלכתית, ולכן דורש פיקוח קפדני. חברות בתחום כבר נמצאות בדיונים עם גופי כשרות כדי לוודא שהמוצרים שלהם יקבלו חותמת כשרות בעתיד.

האם בשר מתורבת יהיה זול מבשר רגיל?

בטווח הארוך, המטרה היא להפוך את הבשר המתורבת לזול ונגיש יותר מבשר רגיל. כיום, תהליך הייצור עדיין יקר, אך ככל שהטכנולוגיה מתקדמת ונעשים שיפורים בקווי הייצור, המחירים צפויים לרדת. מומחים מעריכים שבתוך עשור נוכל לראות בשר מתורבת במחירים תחרותיים, ואולי אפילו זולים יותר מבשר רגיל.

האתגרים של תעשיית הבשר המתורבת

למרות הפוטנציאל העצום של בשר מתורבת, יש כמה אתגרים מרכזיים שהתחום צריך להתמודד איתם:

  • עלויות ייצור גבוהות – כיום, ייצור של בשר מתורבת עדיין יקר בהשוואה לבשר רגיל. עם זאת, ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, העלויות יורדות.
  • טעם ומרקם – צרכנים רגילים לטעמים ולמרקמים מסוימים של בשר, ויצרנים צריכים לוודא שהמוצרים שלהם מספקים חוויה זהה או משופרת.
  • רגולציה ואישורים – במדינות רבות, כולל ישראל, עדיין אין תקנות ברורות לגבי שיווק מסחרי של בשר מתורבת. בישראל, למשל, משרד הבריאות כבר בוחן את התחום, אך דרושים עוד אישורים.

לסיכום

מה זה בשר מתורבת? מדובר בבשר שמיוצר מתאים של בעלי חיים, ללא צורך בגידול ושחיטה. היתרונות שלו ברורים – שמירה על הסביבה, הפחתת זיהומים והשפעה אפשרית על תעשיית המזון העולמית. עם זאת, יש עוד לא מעט אתגרים לפתור, במיוחד בתחומי הרגולציה, הכשרות והמחירים. אז האם בקרוב נמצא בשר מתורבת בכל סופרמרקט ומסעדה? ייתכן מאוד. התחום מתקדם במהירות, ואם יצליחו לייצר בשר מתורבת שיהיה בריא, טעים ונגיש במחיר, הוא בהחלט עשוי להפוך לחלק מהתפריט היום-יומי שלנו.

נגישות